Kan Je Oortjes Gebruiken Als Microfoon

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker, mensen die via hun oortjes bellen, spraakmemo’s opnemen, of zelfs video’s of podcasts inspreken. Dit is mogelijk door de microfoon die zich in de oortjes bevindt, maar is deze microfoon in je oortjes goed genoeg om gebruikt te worden als echte microfoon?

Voor persoonlijk gebruik hebben oortjes een microfoon die voldoende is. Mocht je een microfoon willen voor professioneel gebruik, dan zijn er betere keuzes. Voor sporadisch gebruik zullen oortjes voldoende zijn, maar als je vaak een microfoon nodig hebt kan je beter een kwalitatief goede microfoon aanschaffen.

Of oortjes gebruikt kunnen worden als microfoon ligt voornamelijk aan je persoonlijke situatie. Ook al is de microfoon in de oortjes tegenwoordig van goede kwaliteit, dat betekent niet dat het altijd de beste optie is. In dit artikel zullen we je meenemen in meerdere situaties waar we bij uitleggen of de microfoon in je oortjes voldoende is!

Hebben Alle Oortjes Een Microfoon?

Het zal tegenwoordig niet vaak meer voorkomen dat je oortjes hebt die geen microfoon hebben. Echter hebben niet alle oortjes hebben een microfoon. Oudere en goedkope modellen kunnen een microfoon missen aangezien ze destijds geproduceerd zijn puur om muziek mee te luisteren.

Oortjes zijn ooit ontworpen om gemakkelijk muziek te kunnen luisteren. De voornaamste functie van oortjes was dus ook geluid produceren en niet zozeer ook geluid opnemen. Hierdoor zijn er dus nog een aantal modellen die geen microfoon hebben. Dit zullen vaak de erg oude modellen zijn die niet meer in productie zijn.

Ook zullen goedkopere merken de microfoon achterwege laten aangezien dat de productiekosten vermindert. Toch zullen de meeste oortjes tegenwoordig gewoon een microfoon hebben, zeker met de trend richting draadloze oortjes.

Vrijwel alle draadloze oortjes hebben een microfoon en vaak ook nog eens een erg goede. Ook bijna alle oortjes met draden hebben tegenwoordig wel een microfoon.

Het is overigens ook erg makkelijk om uit te vinden of jouw oortjes een microfoon hebben. Voor oortjes met draadjes moet je kijken naar de rechterdraad. Hier hangt een klein ‘kastje’ aan de draad waarmee je het volume kunt aanpassen. Hier bevindt zich ook de microfoon.

Een andere manier om te zien of je oortjes een microfoon hebben is door naar de aansluiting te kijken. Dit is de 3,5mm plug die je in je mobiel stopt. Op de plug zie je een aantal ringen, vaak wit of zwart gekleurd. Twee ringen betekent dat de oortjes geen microfoon heeft en drie ringen betekent dat er wel een microfoon aanwezig is!

Draadloze oortjes hebben in vrijwel elk geval een microfoon.

Mocht je je dus afvragen of jouw oortjes een microfoon hebben? Dan is het antwoord in de meeste gevallen ‘ja’.

In Welke Situatie Is De Microfoon In Je Oortjes Goed Genoeg

Voor particulier gebruik zal de microfoon in je oortjes goed genoeg zijn. Vaak kan deze microfoon prima de klanken oppakken waardoor je er fatsoenlijk mee kunt bellen of spraakberichten opnemen. Voor professioneel gebruik kun je beter op zoek gaan naar een volwaardige microfoon.

Of de microfoon in je oortjes goed genoeg is komt echt aan op je persoonlijke situatie. Wil je gewoon fatsoenlijk kunnen bellen en een spraakmemo willen opnemen op WhatsApp, dan zijn je oortjes meer dan voldoende.

Er zijn zelfs voorbeelden van YouTubers die hun audio inspreken via de microfoon in de oortjes. Het is natuurlijk ook de makkelijkste en vaak goedkoopste manier. Je hoeft geen microfoon met ingewikkelde instellingen en settings aan te schaffen. Toch kan je hier wel opmerken dat de audio van iets mindere kwaliteit is.

Natuurlijk zal niet iedereen dit zo snel opmerken, maar mensen met verstand van audio zullen het toch snel merken.

Maar wanneer je werkt in een gebied waar goede audio van belang is is het verstandiger om een microfoon van goede kwaliteit aan te schaffen. Tijdens het af en toe bellen zal de kwaliteit van de audio niet zo opvallen, maar wanneer je bijvoorbeeld een YouTube kanaal of podcast hebt, dan is de kwaliteit van je audio van groot belang.

Oortjes Met Goede Kwaliteit Microfoon

In onze huidige markt lijken er iedere dag talloze nieuwe modellen en ontwerpen uit te komen. Daarom zullen wij hier even langs een aantal populaire oortjes gaan die een microfoon van hoge kwaliteit hebben, zodat je zelf niet tientallen modellen hoeft uit te testen.

1. Apple Airpods Pro

De Apple Airpods Pro zijn wellicht de meest bekende draadloze oortjes op de markt. De Airpods zijn de eerste draadloze oortjes die aansloegen en zijn immens populair.

Naast het feit dat ze geweldige audiokwaliteit leveren bezitten deze oortjes ook nog eens een goede microfoon. Per Airpod zijn er twee microfoons aanwezig die er voor zorgen dat alle klanken goed worden opgevangen.

Verder zit er een voice assistant feature in waarmee je hands-free alles kan besturen. Ook hiervoor is een goede microfoon nodig om duidelijk op te pakken wat je nou zegt.

De Apple Airpods Pro zijn hier te vinden op bol.com.

2. Samsung Galaxy Buds Pro

Dit is eigenlijk de Samsung variant van Apple’s Airpods. Nou staan beide bedrijven gelukkig bekend om de goede kwaliteit van de producten, dus ook met de Samsung Galaxy Buds Pro zit je goed!

Wederom een top kwaliteit microfoon in beide oortjes en ook de kwaliteit van de audio is om over te spreken.

De Samsung Galaxy Buds Pro zijn hier te vinden op bol.com.

3. Jabra Elite Active 65t

De Jabra Elite Active 65t zijn vrij populaire oortjes, maar ze komen niet echt in de buurt van Apple’s and Samsung’s draadloze oortjes. Toch is het kwaliteitsverschil niet heel groot.

Deze oortjes bezitten een zeer goede microfoon die perfect is voor lawaaierige omgevingen. Ze hebben namelijk een lagere uitgangsimpedantie dus ze pakken minder achtergrondgeluiden op.

De Jabra Elite Active 65t zijn hier te vinden op bol.com. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *