Goedkope audio interface

Beste goedkope audio interface

Wanneer je een podcast wilt beginnen of thuis digitale muziek wilt produceren, kom je er al snel achter dat je een audio interface nodig hebt. Deze apparaten zetten het signaal van een microfoon of instrument om naar een digitaal signaal wat door een computer begrepen kan worden. Ze kunnen echter vrij prijzig zijn, zeker voor iemand die als hobby net begint.

Daarom vertel ik je in dit artikel graag meer over de beste goedkope audio interface die ik in Nederland ben tegengekomen. Geen ellenlange lijstje met tientallen producten, maar gewoon één audio interface die voor 90% van de beginners prima voldoet!

De beste goedkope audio interface is in mijn ogen de Behringer U-Phoria UMC202HD. Deze interface is vrij basic, maar voldoet voor de beginnende podcaster of thuismuzikant. Voor minder dan honderd euro heb je een prima functionerende audio interface in huis.

Ik kocht deze goedkope interface overigens bij Bax-Shop (bekijk de prijs). De adviesprijs is ongeveer honderd euro, maar vaak is hij ook nog flink afgeprijsd. Een prima prijs voor een audio interface voor beginners!

Wat is een audio interface

Een audio interface zet signalen van een microfoon of muziekinstrument om in een formaat dat een computer of andere software kan herkennen. Je kan een audio interface aansluiten op een computer, maar ook op een koptelefoon of speakers. De meeste audio interfaces gebruiken een USB aansluiting om aan een computer verbonden te worden, maar verbinding middels thunderbolt, firewire of ethernet komt ook voor.

De meeste microfoons hebben een XLR aansluiting. Deze microfoons moeten dus gebruik maken van een audio interface, om gekoppeld te worden aan een computer. Vooral podcast makers en artiesten die muziek maken, maken gebruik van een audio interface.

De Behringer UMC202HD (Bax-shop) met 2 XLR aansluitingen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een audio interface

Er zijn honderden interfaces te koop, en de prijzen lopen enorm uiteen. Daarom is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen, om er zo achter te komen wat voor soort interface voor jou geschikt zou zijn.

  • Wat voor soort verbinding heeft mijn computer (USB / Thunderbolt / Ethernet)
  • Hoeveel microfoons en/of instrumenten wil ik tegelijkertijd gebruiken?
  • Moet ik het volume van de hoofdtelefoons en luidsprekers apart van elkaar kunnen regelen?
  • Wil ik in de nabije toekomst uitbreiden naar meer microfoons of instrumenten?
  • Wil ik opnemen met hoge samplefrequenties (96 kHz of hoger)?

Al deze vragen samen helpen je om de juiste audio interface te kiezen. Je kan natuurlijk voor een zeer uitgebreid model gaan, maar zo’n interface kan wel tot € 1.000 kosten. In sommige gevallen voldoet een audio interface van € 60 ook aan de eisen.

Ik koos voor de Behringer U-Phoria UMC202HD (Bax-shop) omdat ik slechts één microfoon gebruik voor mijn podcast. Ik wil echter wel de mogelijkheid hebben om in de toekomst een tweede microfoon toe te voegen.

Wanneer je zeker weet dat je slechts één microfoon of instrument gaat gebruiken, zou je ook kunnen kiezen voor de Behringer U-Phoria UM2 (Bax-shop).

De UM202HD is op het moment van schrijven ongeveer anderhalf keer zo duur als de UM2, maar hij biedt dus wel de mogelijkheid om 2 microfoons of instrumenten aan te sluiten.

Wat kost een audio interface

Zoals ik al aangaf verschillen de prijzen van audio interfaces enorm! De goedkoopste interface die je kan vinden kost waarschijnlijk enkele tientjes. Er zijn echter ook audio interfaces die over de prijs van € 1.000 heen gaan.

Het grootste verschil zit hem in de kwaliteit en de functies. Een eenvoudige goedkope interface levert redelijke kwaliteit, maar zeker niet van hoog niveau. Prima wanneer je een podcast wilt opnemen, maar het is ondenkbaar dat de bekendere artiesten met zo’n interface zouden werken.

De duurdere interfaces leveren betere signalen en hebben meer functies. Denk bijvoorbeeld aan een groter dynamisch bereik, draadloze mogelijkheden, en de mogelijkheid om vele malen meer microfoons en instrumenten te koppelen.

Persoonlijk twijfelde ik of de goedkopere interfaces goed genoeg zouden zijn voor mijn pocast. Je wilt immers niet dat er een bromtoon of stemvervorming plaatsvind. Ik kan je hierin gerust stellen; de Behringer U-Phoria voldoet helemaal aan mijn eisen en doet gewoon precies wat er van hem verwacht wordt.

USB microfoon vs XLR met audio interface

Een alternatief voor een XLR microfoon in combinatie met een audio interface, is het gebruik van een USB-microfoon. Een microfoon die middels USB aangesloten kan worden is natuurlijk enorm handig. Je hebt geen externe apparaten nodig en het is echt een plug-and-play oplossing.

Het nadeel is echter dat dit soort microfoons min of meer een audio interface in de microfoon ingebouwd hebben. Daarnaast wil de maker van de microfoon de prijs natuurlijk laag houden. Dit resulteert vaak in een mindere kwaliteit geluidsignaal.

Het soort microfoon heeft veel invloed

Toen ik de eerste apparatuur voor mijn podcast ging aanschaffen, was ik dus bang dat de goedkope audio interface niet goed genoeg zou zijn. Dat blijkt enorm mee te vallen.

Wel is het van belang om de juiste soort microfoon te kopen. Je hebt namelijk de keuze tussen dynamische en condensator microfoons. Beide hebben eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om hier een bewuste keuze in te maken.

Wil je jouw audio interface gaan gebruiken in combinatie met een microfoon? Zorg dan dat je weet wat het verschil tussen een dynamische- en condensator microfoon is.

Ik hoop dat deze informatie jou heeft geholpen met het kiezen van de juiste apparatuur. Enorm veel succes met je eerste stappen als muzikant of content creator!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *