Kan Een Koptelefoon Tegen Regen?

Dat water en elektronica niet samen gaat weten we allemaal. Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste elektronische apparaten waterdicht tot een bepaald niveau, maar hoe zit dat met een koptelefoon en regen?

Wanneer een koptelefoon een rating van minimaal IPX5 heeft, dan kan deze tegen regen. De IPX rating geeft aan hoe water- en stofbestendig een elektronisch apparaat is en vanaf IPX5 is een apparaat waterbestendig. IPX3 en IPX4 is genoeg voor een miezerregen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze IPX rating zodat je precies kan zien hoeveel water jouw koptelefoon kan verdragen. Ook zullen we het kort hebben over wat je moet doen als je koptelefoon toch te nat is geworden!

Kan Een Koptelefoon Tegen Regen?

De meeste koptelefoon kunnen tegen regen aangezien ze een IPX5 (of hoger) rating hebben. Alle koptelefoons met een IPX rating van onder de 5 kunnen niet tegen een standaard regenbui. IPX3 en IPX4 kan tegen een miezerregen voor een periode van 15-20 minuten.

We weten allemaal dat water en elektronica niet goed samen gaan. Toch is in de loop der jaren daar veel aan gewerkt en in de huidige markt zijn de meeste apparaten waterdicht. In ieder geval tot zekere hoogte.

De waterdichtheid van elektronische apparaten wordt aangegeven met een bepaalde rating, de IPX rating (onderaan in dit artikel leggen we iedere rating uit!). Afhankelijk van deze score is een product waterdicht of niet. Zo zijn de lagere scores niet bestand tegen water in kleine hoeveelheden en is de hoogste rating genoeg om voor lange tijd het product onder water te houden.

De gemiddelde koptelefoon heeft een IPX rating van 7. Dit houdt in dat de koptelefoon waterbestendig is en makkelijk regen kan verdragen. Met een IPX7 rating kan je koptelefoon overigens ook voor een maximum van 30 minuten onder water.

Natuurlijk is deze rating een gemiddelde en zullen sommige hoger uitpakken en sommige lager. Maar zelfs als ze lager uitpakken kom je nog steeds uit op een IPX rating van 5 of 6, wat nog steeds genoeg is om regen te verdragen.

Kan Een Koptelefoon Tegen Zweet?

Een koptelefoon kan tegen zweet bij een IPX rating van 4. De gemiddelde koptelefoon heeft een IPX rating van 7, wat inhoudt dat de meeste koptelefoons goed tegen zweet kunnen. Overigens moet je wel een erg intensieve workout hebben om je koptelefoon kapot te laten gaan door zweet.

Zweet is gelukkig niet zo heftig als regen, maar toch kan niet ieder apparaat er goed tegen. Zweet zit natuurlijk wat dichter op je koptelefoon (je zweet rondom je koptelefoon, regendruppels raken hem van buitenaf).

Overigens moet je erg hard zweten om dusdanig veel vloeistof te produceren dat het een probleem gaat worden. Toch is het fijn om te weten dat hoe erg je ook zweet, de gemiddelde koptelefoon dit prima kan hebben.

Wat Moet Je Doen Als Je Koptelefoon Nat Wordt?

Als je koptelefoon nat is is het belangrijk om hem uit te doen en op te laten drogen. Dit kan door het in een bak rijst te plaatsen, aangezien rijst vocht absorbeert. Ook kan je je koptelefoon bij het raam zetten en de wind het werk laten doen.

Ook al kunnen de meeste koptelefoons prima tegen een regenbui, soms worden ze wel erg nat. Ook kan er bijvoorbeeld een opening zijn in je koptelefoon (die dicht hoort te zijn) waar water inkomt. In dit soort gevallen zijn er een aantal belangrijke stappen om te nemen.

  1. Doe je koptelefoon uit en zet hem een tijdje niet aan. Dit is een erg belangrijke stap. Zet je koptelefoon uit. Water en elektriciteit zijn geen vrienden en je wil kortsluiting voorkomen. Zet hem uit, maar doe hem ook een tijdje niet aan. Pas als je er zeker van bent dat de koptelefoon volledig is opgedroogd kan je hem weer aanzetten.
  2. Verwijder de losse onderdelen. Om het drogen te versnellen is het verstandig om alle losse onderdelen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat er meer oppervlakte is voor de lucht om bij te komen. Zo zal het apparaat sneller opdrogen.
  3. Laat je koptelefoon drogen. Je koptelefoon kan je drogen door hem in de kamer te laten liggen, maar de beste optie is om hem (samen met al die losse onderdelen) in een bak rijst te leggen. De rijst absorbeert al het vocht wat er voor zorgt dat hij sneller droog wordt.

Pas nadat je koptelefoon een tijd heeft kunnen drogen kan je hem weer aan zetten. Wij raden aan om de koptelefoon minimaal 24-48 uur te geven om op te laten drogen.

IPX Ratings Uitgelegd

De IPX rating is een internationale standaard die aangeeft hoeveel water en stof een elektronisch apparaat kan verduren. De waardes lopen tussen IPX1 en IPX9, waarbij geldt hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming.

  • IPX1: Met een rating van IPX1 kan je koptelefoon zo goed als geen water verdragen. Een aantal druppels die van bovenaf komen kan nog net, maar heel veel meer kan de koptelefoon niet aan. Met deze rating kan je koptelefoon niet tegen regen.
  • IPX2: Met een IPX2 rating kan de koptelefoon al iets meer verdragen, maar nog steeds is het niet bestendig tegen regen. Net zoals bij de IPX1 rating kan je koptelefoon een paar druppels van recht bovenaf ontvangen, maar met een IPX2 rating kan je ook druppels uit een hoek van 15 graden verdragen.
  • IPX3: Een IPX3 rating houdt in dat de koptelefoon spatwater kan verdragen. Een kleine regenbui is geen probleem, maar een flinke storm kan nog wel problemen opleveren.
  • IPX4: De IPX4 rating ligt erg dicht bij de IPX3 rating qua wat het kan verduren, maar met een IPX4 rating kan je koptelefoon tegen water dat van alle richtingen komt.
  • IPX5: Vanaf IPX5 en hoger kan je koptelefoon vrijwel volledig tegen water. Harde regenbuien zijn geen enkel probleem en je zou zelfs je koptelefoon in een plas water kunnen laten vallen zonder zorgen te hoeven maken over waterschade.
  • IPX6: Met een IPX6 rating is je koptelefoon natuurlijk nog steeds waterdicht, maar nu kan hij ook een sterkere straal v. Denk bijvoorbeeld aan de straal van een tuinslang.
  • IPX7: Vanaf IPX 7 is je koptelefoon echt waterdicht. Je kan hem voor maximaal 30 minuten onder water houden bij een maximum diepte van 1 meter. Onder de kraan houden is bijvoorbeeld ook geen enkel probleem.
  • IPX8: Bij een IPX8 rating geldt hetzelfde als bij de IPX7 rating, echter kan je je apparaat nu ook dieper dan 1 meter in het water houden. Ook kan het langer dan 30 minuten.
  • IPX9: Met een IPX9 rating is water eigenlijk geen enkel probleem meer. Dat was het ook niet bij IPX7 en IPX8, echter kan een koptelefoon met IPX9 zonder problemen meerdere uren in het water liggen. Ook kan hij stukken dieper, aangezien een IPX9 rating ook inhoud dat waterdruk nog maar weinig effect heeft. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *