Beste Microfoon voor een Youtuber

Ben je beginnend Youtuber en ben je op zoek naar een goede microfoon voor jouw Youtube kanaal? Dan zit je hier helemaal goed! Ik ben zelf sinds 2019 actief op Youtube en heb tienduizenden volgers. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een goede microfoon voor Youtube, en geef ik een aantal suggesties voor de beste microfoons van dit moment.

De beste microfoon voor Youtube is afhankelijk van jouw situatie. In een stille Youtube studio kan je het best gebruik maken van een dynamische microfoon. Wanneer je je video’s in een omgeving met meer omgevingsgeluid opneemt, kan je het best kiezen voor een condensator microfoon. Ben je veel op pad en neem je altijd op andere locaties op? Kies dan voor een shotgun microfoon.

Zoals je ziet zijn er nogal wat afwegingen die je moet maken. Ik loop hier eerst met je doorheen, en zal vervolgens de beste microfoon per situatie aan je geven.

XLR, USB of Micro-jack aansluiting

Allereerst moet je na gaan op welke manier je het liefst je geluid zou willen opnemen. Veel Youtubers die onderweg filmen en op veel locaties komen, nemen op middels een micro-jack aansluiting. Je steekt zo’n aansluiting simpelweg in je camera en het geluid wordt via de microfoon in de camera opgeslagen. Dit is niet de meest zuivere vorm van audio opnemen, maar in 99% van de gevallen meer dan goed genoeg!

Wanneer je altijd op dezelfde locatie opneemt, bijvoorbeeld in een studio of ruimte in huis, zou je kunnen kiezen voor een XLR aansluiting. Een microfoon met XLR aansluiting geeft een iets zuiverder geluid dan een micro-jack aansluiting. Je zal echter ook een audio interface moeten hebben om het signaal van je microfoon om te zetten naar een digitaal signaal, daar komen extra kosten bij kijken.

Wanneer je vanaf je computer filmt, bijvoorbeeld wanneer je een streamer bent, is een XLR aansluiting al een stuk realistischer. Je kan je microfoon dan middels een audio interface aansluiten op je computer. Ook is het in zo’n situatie verleidelijk om te kiezen voor een USB-microfoon. Zo’n microfoon kan je immers rechtstreeks in je computer pluggen. Hou er echter wel rekening mee dat de kwaliteit van een USB microfoon vaak wat lager is dan een XLR aansluiting i.c.m. een externe audio interface.

Condensator microfoon vs dynamische microfoon

Vervolgens moet je nagaan of je beter een condensator microfoon, of een dynamische microfoon kan gebruiken. Ik heb hier eerder al eens een uitgebreide uitleg over geschreven. Dit kan je terug lezen in het blogbericht: Verschil tussen dynamische en condensator microfoons.

Ik zal hier proberen een korte samenvatting aan je te geven.

Een dynamische microfoon is beter in het vastleggen van luide geluiden zoals drums of luide zangers. Een condensator microfoon is beter in het opnemen van hogere frequenties en heeft een groter dynamisch bereik.

Nu zal je als Youtuber waarschijnlijk geen live muziek gaan opnemen, maar er zitten ook voor Youtubers specifieke voor- en nadelen aan deze microfoons. Zelf filmde ik mijn video’s de eerste 2 jaar in mijn woonkamer. Ik woon aan een relatief drukke weg met veel verkeer en fietsers.

Toen ik een microfoon kocht, ging ik voor een condensator microfoon. Dit bleek voor mijn de verkeerde keuze, omdat deze microfoon vrij gevoelig is en dus ook al het omgevingsgeluid opnam. Ik heb deze microfoon uiteindelijk omgewisseld voor een condensator microfoon. Deze microfoon neemt enkel het geluid vanuit één richting op, en pikt achtergrondgeluiden minder op. Mijn stem is daardoor iets minder helder/diep, maar omgevingsgeluid is daardoor op Youtube nauwelijks te horen.

Ga dus voor jezelf na in wat voor soort setting je gaat filmen. Is het een hele stille omgeving en wil je dat alle details in je stem worden opgenomen? Dan kan je het beste kiezen voor een dynamische microfoon. Wanneer je wat meer last hebt van achtergrondgeluid, of wat luidere zaken (muziekinstrumenten) wilt opnemen, kan je wellicht beter kiezen voor een condensator microfoon.

Wat zijn nu de beste microfoons?

Laat ik tot de kern van de vraag komen. Wat zijn de beste microfoons voor Youtubers? Ik ga je een aantal antwoorden geven, omdat iedere situatie dus om een andere microfoon vraagt. Je krijgt van me;

  • De beste microfoon voor Youtubers
  • De beste betaalbare microfoons voor Youtubers (condensator en dynamisch)
  • De beste shotgun microfoons voor Youtubers

De beste microfoon voor een Youtuber

Als geld geen rol speelt, is de Shure SM7B (check prijs bij Coolblue) in mijn ogen absoluut de nummer één. Deze microfoon is speciaal gemaakt voor het helder registeren van spraak en zang. Het is dus de ideale microfoon wanneer je podcasts opneemt, een streamer bent, of zingt voor Youtube. De microfoon registreet frequenties van 50 tot 20.000 Hertz, waardoor je stemgeluid super natuurlijk klinkt.

De microfoon heeft een XLR aansluiting (extra kabel bestellen dus). Dat wil zeggen dat je de microfoon op een audio interface moet aansluiten, om hem vervolgens middels USB aan te sluiten op je computer. Eerder schreef ik al een artikel over de goedkoopste audio interface van Nederland. Deze interface voldoet prima wanneer je de microfoon voor Youtube wilt gaan gebruiken.

De microfoon geeft dus een fantastisch geluid, maar daar zit ook een prijskaartje aan. De Shure SM7B kost bij de meeste aanbieders tussen de € 300 en € 400.

De beste betaalbare microfoons voor Youtubers

Als zo’n prijzige microfoon iets te hoog gegrepen is, kan je ook kiezen voor een beter betaalbare microfoon. Ik heb twee betaalbare opties die absoluut aan je verwachtingen zullen voldoen. De een is een dynamische microfoon, terwijl de ander een condensator microfoon is.

Ik zal beginnen met de microfoon die ik zelf ook gebruik. Dit is de Rode PodMic (Coolblue). Deze dynamische microfoon is geschikt voor gaming, podcasten en livestreamen. Omdat het een dynamische microfoon is, worden achtergrondgeluiden wat minder goed opgepikt en klinkt de stem iets minder helder en/of natuurlijk. Deze microfoon is zeer goed betaalbaar. Hou er wel rekening mee dat je bij deze microfoon ook een XLR kabel en audio interface moet aanschaffen.

De beste betaalbare condensator microfoon is in mijn ogen de Blue Yeti (Coolblue). Deze condensator microfoon is wederom goed betaalbaar, en geeft een geweldig mooi geluid. Deze microfoon is naast gaming en podcasten ook geschikt voor het opnemen van zang of instrumenten. Zorg er wel voor dat je in een studio of andere stille omgeving opneemt, om te voorkomen dat achtergrond geluiden worden opgenomen.

De beste shotgun microfoons voor Youtubers

Ben je een Youtuber die de camera mee op pad neemt? Dan kan je het best kijken naar een shotgun microfoon. Deze schuif je simpelweg bovenop je camera, zodat je op iedere locatie goed geluid kan opnemen. Zorg er wel voor dat je een camera hebt met een 3,5mm jack aansluiting.

De meest voordelige optie is de Rode VideoMicro (Coolblue). Deze microfoon is erg goedkoop maar doet wat hij moet doen. Het is direct een goede upgrade vanuit de standaard microfoon in je camera. Wil je echt perfect geluid? Dan zou je ook naar duurdere shotgun microfoons kunnen kijken. Ik raad je in dat geval aan om echt reviews op Youtube te bekijken (en te beluisteren). Voor 9 op de 10 lezers is de Rode VideoMicro echter een prima keuze!

Veelgestelde vragen

Kan je stereo geluid uploaden naar Youtube?

Ja, je kan stereo opnames uploaden naar Youtube. Een kijker zal het geluid ook in stereo te horen krijgen.

Microfoon arm of microfoon standaard gebruiken als Youtuber?

Het is belangrijk dat je geen aanrakingsgeluiden hoort wanneer je als Youtuber aan het streamen bent. Een microfoon arm zorgt er over het algemeen voor dat er minder verstoring van het geluid is, dan wanneer je een microfoon standaard gebruikt.

Is een dure audio interface beter dan een goedkope?

Duurdere audio interfaces leveren vaak betere geluidskwaliteit dan goedkope audio interfaces. Youtube comprimeert jouw opname echter, dus het verschil is in een Youtube video of livestream vrijwel niet te horen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *