Zijn Koptelefoons Schadelijk

Soms dragen we onze koptelefoons voor een erg lange tijd. Tijdens het sporten, op school, of tijdens een erg lange vlucht. Je kan dan zo een paar uur je koptelefoon op hebben zonder er over na te denken. Toch is het verstandig om eens af te vragen; zijn koptelefoons schadelijk?

Een koptelefoon wordt pas schadelijk als je hem te veel draagt op een te hard volume. Iedere koptelefoon geeft een melding bij geluiden van boven de 85 decibel. Vanaf dit punt kan je 2,5 uur opeenvolgend je koptelefoon dragen. Daarna kun je gehoorschade oplopen.

Waar het dus op neer komt is dat het erg afhangt van je volume en hoe lang je de koptelefoon draagt. In dit artikel zullen we hier wat dieper op ingaan en behandelen we wanneer je echt moet oppassen!

Zijn Koptelefoons Schadelijk?

Over het algemeen zijn koptelefoons niet schadelijk. Zo lang je op een gematigd volume luistert, of op een hoger volume maar voor een kortere periode, dan is er niets aan de hand. Het wordt pas schadelijk bij langdurig en te hard gebruik.

Het dragen van een koptelefoon is niet per se schadelijk. Als het echt zo gevaarlijk was, dan zou je ook niet iedereen er mee rondlopen en dan zouden ze niet overal zomaar verkocht kunnen worden.

Toch zijn koptelefoons ook niet geheel ongevaarlijk. Harde geluiden kunnen namelijk je gehoor aantasten en schade bij de oren is vaak permanent. Om deze reden zijn de makers van koptelefoons ook verplicht om een aantal begrenzingen in te voeren.

Zo mogen koptelefoons niet harder dan 100 decibel gaan en komt er een melding op je telefoon vanaf 85 decibel. Alles onder de 85 decibel kan je meerdere uren ‘veilig’ beluisteren, maar alles daarboven moet je mee oppassen.

Ter referentie, 100 decibel kan je veilig luisteren voor ongeveer 10 minuten. Het hardste niveau van je koptelefoon moet je dus ook echt niet langer dan 10 minuten beluisteren, want dan wordt de koptelefoon wel schadelijk.

Kan Je De Hele Dag Je Koptelefoon Dragen?

Een koptelefoon is begrensd tot een maximum van 100 decibel. Als je het geluid op z’n hardst aan hebt staan, dan kan je maar 5 minuten lang luisteren. Een koptelefoon geeft een melding van hard geluid als hij harder staat dan 85 decibel. Hier kan je ongeveer 2,5 uur opeenvolgend naar luisteren. Alles onder de 85 decibel kan je 8+ uur naar luisteren.

Of je je koptelefoon de hele dag kan dragen komt toch echt neer op hoe hard je hem hebt staan. Gelukkig zijn koptelefoons begrensd tot een maximum van 100 decibel, maar 100 decibel is al echt heel hard. Sterker nog, je kan maar ongeveer 5 minuten ‘veilig’ luisteren naar iets van 100 decibel. Daarna kan het al schadelijk zijn.

Verder krijg je bij 85 decibel een melding dat je naar harde muziek luistert. Deze melding heb je vast al wel eens op je mobiel gezien. De volumemeter wordt dan ook een andere kleur. Wanneer je op dit punt bent, dan kan je nog maar 2,5 uur lang ‘veilig’ luisteren naar je muziek.

Toch wel grappig hoe dat werkt. Elke 3 decibel verdubbeld al het geluid. Dit maakt ook voor zo’n groot verschil; 8 uur lang kunnen luisteren naar 80 decibel en ongeveer 2,5 uur kunnen luisteren naar 85 decibel.

Iedereen die onder die 85 decibel zit tijdens het muziek luisteren kan voor een goede 8 uur opeenvolgend luisteren.

Wat overigens ook een rol speelt is het type koptelefoon dat je gebruikt. Je kan het beste een koptelefoon hebben die het gehele oor afsluit. Zo lekt er namelijk veel minder geluid naar buiten waardoor je het geluid een stuk zachter kan zetten zonder dat je ook minder geluid hoort. De decibel zijn nog hetzelfde, maar de achtergrondgeluiden zijn verdwenen.

Hoeveel dB Is Schadelijk?

120 decibel is schadelijk voor je oren. Vanaf 80 decibel kan je je koptelefoon maar beperkt dragen. 80 decibel is veilig te beluisteren voor 8 uur per dag. Geluiden boven 103 decibel is schadelijk als je het meer dan 5 minuten achter elkaar hoort.

Iedere 3 decibel verdubbelt het geluid, dus dat kan heel snel oplopen. 80 decibel kan je ongeveer 8 uur ‘veilig’ naar luisteren, maar als dat naar 83 decibel gaat kan je nog maar 4 uur veilig luisteren. Gaat het naar 86 decibel? Dan kan je nog maar 2 uur veilig luisteren.

Aantal decibelHoelang je veilig kunt luisteren
7716 uur
808 uur
834 uur
862 uur
Voor meer info, kijk bij veiligheid.nl

Zijn Oortjes Slechter Voor Je Oren Dan Koptelefoons?

Oortjes zitten dichter tegen je trommelvlies aan dan koptelefoons. Om deze reden zijn oortjes slechter voor je oren dan koptelefoons, maar met maar een kleine marge. Vaak zijn oortjes ook zo gemaakt dat de hoeveelheid decibel wat meer gematigd is zodat je ze alsnog voor een lange tijd veilig kan dragen.

Wat voor koptelefoons geldt, geldt ook voor oortjes. Het aantal decibel en hoe lang je ze draagt is voornamelijk bepalend aan hoe slecht of schadelijk ze zijn. Dezelfde aantallen gelden dan ook voor oortjes en koptelefoons.

Het grote verschil is dat sommige oortjes een stuk dichter op je trommelvlies zitten. Dit zijn van die oortjes met een plat uiteinde. Deze zitten ten eerste vaak helemaal niet lekker, maar ze zitten ook dichter op je trommelvlies.

En omdat ze vaak niet helemaal lekker zitten en goed passen zal je ook veel meer achtergrond geluiden horen. Dit wordt vaak opgelost door het volume wat harder te zetten en zo beland je al snel in een vrij slechte situatie.

Met koptelefoons is dit een minder groot probleem. De meeste zullen je oor volledig bedekken. En het grote voordeel is dat de koptelefoons die niet je volledige oor bedekken in ieder geval nog wel een stukje van je trommelvlies verwijderd zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *