Beste Koptelefoons Voor Gamen

Een koptelefoon lijkt tegenwoordig wel een ‘must’ bij het gamen. En logich ook. Een koptelefoon geeft een veel beter geluid waardoor je alle kleine details uit de audio kunt oppakken.

Of je nou een casual gamer bent die graag een betere audio ervaring wil of iemand die competatief wil gamen en goed de voetstappen van de vijand wil kunnen horen, een koptelefoon, ofwel game headset, is een logische aanschaf.

In dit artikel zullen we behandelen wat een koptelefoon nou goed maakt voor het gamen. Ook zullen we een aantal van onze favoriete koptelefoons voor het gamen behandelen!

Wat Maakt Een Koptelefoon Goed Voor Gamen?

Een goede koptelefoon voor het gamen geeft een realistisch en accurate audio ervaring waardoor je precies kan horen waar een tegenstander vandaan komt. Een game headset moet ook comfortabel zitten.

Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke aspecten die komen kijken bij het uitzoeken van de beste game headset.

Geluid

De kwaliteit van het geluid is verreweg het belangrijkste als het aankomt op een game headset. Nou zijn er twee types geluid, beide met hun voor- en nadelen.

Om te beginnen hebben we de meeste voorkomende; stereo geluid. Bij stereogeluid wordt het geluid verdeeld in twee kanalen. Dit zorgt er voor dat je dus goed het verschil tussen links en rechts kan horen. Stereo geluid is voor de casual gamer meer dan voldoende, aangezien er geen ingewikkelde instellingen bij komen kijken.

Dat is bij virtueel surround sound wel anders. Hier wordt het geluid verdeeld over 7 audiokanalen waardoor je veel preciezer kan horen waar iemand nou loopt of vandaan komt. Het is een veel realistischere audio ervaring dan dat van stereo.

Ook kan je met virtueel surround sound je settings per game opslaan. Zo kan je de audio settings van ieder spel volledig optimaliseren naar hoe jij het wil.

Verbinding

Het kunnen verbinden van je koptelefoon met je game platform is natuurlijk erg belangrijk. Nou zijn er voor de verbinding twee opties; draadloos of bedraad.

Bedraad is vaak de standaard (en ook goedkopere) optie. Je plugt simpelweg de kabels in en je bent al klaar om te gamen. Het enige nadeel is dat je natuurlijk vast zit aan een draad. Je kan niet even een glas water halen; dan zou je je koptelefoon af moeten doen. Kleine moeite, maar toch.

Draadloos is een steeds meer voorkomende optie. Een draadloze koptelefoon zal vaak iets meer wegen, maar dan zit je dus niet vast aan een draad. Waar je wel mee moet uitkijken is dat draadloze koptelefoons vaak gemaakt zijn voor één platform; Playstation, xBox of PC.

Een bekabelde headset werkt echter overal waar je hem in kan pluggen. Heb je meerdere consoles en wil je maar één headset aanschaffen, dan kan je beter een bekabelde halen.

Comfort

Gamen doen de meeste mensen niet voor maar een paar minuutjes. Gemiddeld gamen Nederlandse inwoners zo’n twee uur per dag. Dan is het wel logisch dat je een koptelefoon wil die lekker zit.

Er zijn een paar dingen te overwegen hier, maar de belangrijkste is de oorschelp. Hier zal je de koptelefoon het meest voelen, dus het is erg belangrijk dat de materiaal hier zacht en comfortabel is. Kijk ook eens naar de vorm van de oorschelp. Is het een rondje waar je oor niet helemaal goed in past? Of is hij perfect gevormd voor een oor?

Ook is het verstandig om te kijken of de oorschelp gesloten of open is. Een gesloten oorschelp sluit je echt af van de buitenwereld waardoor je je nog meer kan focussen op het spel. Een open oorschelp laat meer geluid van buitenaf toe, maar zorgt ook voor meer ventilatie.

Verder is de hoofdband ook van belang. Hier zal vaak een soort vaan kussentje zitten die er voor zorgt dat er geen harde onderdelen tegen je hoofd aan prikken.

Microfoon

Ook niet geheel onbelangrijk, een microfoon. Je kan dan wel alles horen via je headset, maar je moet het ook kunnen communiceren naar je team.

Gelukkig hebben zo goed als alle game headsets een ingebouwde microfoon (vaak hangend aan je linker oorschelp). Deze variëren vaak van kwaliteit, maar op de huidige markt zal je niet snel eentje tegenkomen waarvan de audiokwaliteit van je microfoon ondermaats is.

En mocht je nou alleen spelen en wil je je microfoon uit hebben staan, dan is daar gewoon een knopje voor. Waar die zit hangt af van welke koptelefoon je hebt, maar vaak hangt hij aan de bedrading van de headset of zit hij op de mix amp.

1. Astro A40 TR

De naam Astro is een veelvoorkomende naam als het komt op game headsets. Astro is vaak de sponsor van grote eSport toernooien en ze staan bekend om de fantastische kwaliteit van de game headsets.

Astro heeft meerdere modellen, waaronder de Astro A50. De Astro A50 is een draadloze headset, maar wij kiezen toch voor de Astro A40 TR. Deze is bedraad waardoor hij op iedere console of platform perfect werkt.

De Astro A40 TR komt met een MixAmp waarmee je alle settings volledig kan personaliseren. De microfoon is van prima kwaliteit en de headset zelf zit enorm comfortabel.

2. SteelSeries Arctis 9x

De SteelSeries Arctis 9x is een draadloze headset die ongeveer 20 uur meegaat voordat hij weer moet worden opgeladen. Deze headset maakt gebruik van de surround sound (7 kanalen) voor optimaal geluid en heeft een geweldige microfoon.

Uiteraard zit deze koptelefoon ook enorm comfortabel met een speciale hoofdband. Het enige echte nadeel van deze koptelefoon is dat de bass erg zwak overkomt.

3. Turtle Beach Stealth 700 Gen 2

De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 is een verbeterde versie van de originele Stealth 700. Wederom een draadloze headset gemaakt met enorm comfortabele materialen.

Ook deze koptelefoon maakt gebruik van surround sound (toevallig maken alle 3 in deze lijst daar gebruik van) voor een optimale audio ervaring. Turtle Beach is al enige tijd bekend als een grote speler in de game headset markt en met dit model bewijzen ze weer waarom.

Kan Je Gamen Met Een Normale Koptelefoon Of Oortjes?

Je kan goed gamen met een standaard koptelefoon of zelfs oortjes. Beide geven je een surround sound (geluid uit alle richtingen) die de audio van je televisie of monitor gewoonweg niet kan leveren. Ook al is er een enorm aanbod van koptelefoons gericht op het gamen, een standaard koptelefoon (of oortjes) werkt ook.

Het dragen van een koptelefoon bij het gamen doen we voornamelijk om geluid uit alle richtingen op te kunnen pakken. De audio uit je televisie of monitor komt recht op je af (dus vanaf één kant) en dan wordt het erg lastig om te onderscheiden of die voetstappen die je hoort nou van links, rechts of achter je komen.

Met een standaard koptelefoon of zelfs met oortjes is dit probleem al verholpen. Loopt iemand links? Dan hoor je hem in je linker oortje. Loopt iemand rechts? Dan zul je hem ook aan de rechterkant horen lopen.

Nou zijn oortjes en standaard koptelefoons niet uitgerust met al die extra functies en audio mixen waar de speciale game headsets mee zijn uitgerust, maar het is in ieder geval al een stuk beter dan de audio van je monitor alleen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *