Hoe Lang Gaat Een Koptelefoon Mee?
Het aanschaffen van een goede koptelefoon kan soms best duur zijn en bij zo’n aankoop wil je natuurlijk graag weten hoe lang zoiets nou eigenlijk mee gaat.
Een koptelefoon van goede kwaliteit kan zo 10 jaar mee gaan, maar een koptelefoon van slechte kwaliteit kan het na een paar maanden al begeven. Je krijgt dus echt waar voor je geld. Overigens hebben koptelefoons van goede kwaliteit vaak een garantie van een jaar lang. Mochten ze dus onverhoopt stuk gaan, dan kan je ze gratis laten repareren.
In dit artikel zullen we het hebben over hoe lang koptelefoons meegaan en wat de belangrijkste factoren zijn die hierop invloed hebben. Ook zullen we kort behandelen wat je opties zijn als je koptelefoon kapot gaat!
Hoe Lang Gaat Een Koptelefoon Mee
Gemiddeld gaat een koptelefoon zo’n 1-5 jaar mee. Dit nummer is omlaag gehaald door de goedkope koptelefoons die van lage kwaliteit zijn. Deze gaan vaak maar enkele maanden mee terwijl koptelefoons van hoge kwaliteit soms wel 10 jaar lang mee gaan.
We hadden het zojuist al benoemd, maar een koptelefoon van slechte kwaliteit gaat veel minder lang mee dan een van goede kwaliteit. Logisch natuurlijk, maar hoe komt dat dan?
Dit heeft alles te maken met de materialen die gebruikt worden om de koptelefoon mee te maken. Bedrijven die goedkope koptelefoons maken willen de kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Zo wordt plastic al snel de enige logische optie, alleen zullen componenten die gemaakt zijn van plastic veel minder lang mee gaan.
Ook worden deze goedkopere koptelefoons vaak aangeboden zonder een beschermhoes of een doos. Kwaliteit speelt een grote rol, maar onderhoud is natuurlijk net zo belangrijk.
Het opbergen in zo’n beschermhoes kan bijvoorbeeld voorkomen dat je de audio jack per ongeluk buigt (meer daarover later in dit artikel!).
Hoe Lang Gaat Een Draadloze Koptelefoon Mee
Een draadloze koptelefoon heeft geen andere levensduur dan een bedrade koptelefoon. Deze gaan gemiddeld ook zo’n 1-5 jaar mee en komen vaak met een jaar lang garantie.
Een draadloze koptelefoon verschilt niet heel veel van een normale koptelefoon met bedrading. Het grote verschil is dat je met een draadloze koptelefoon niet het risico loopt dat je de audio jack buigt (de meest voorkomende reden waardoor koptelefoons kapot gaan).
Wel kan je problemen met de verbinding tegenkomen. Hoe goed Bluetooth ook altijd werkt, het kan soms even wat lastig zijn om te verbinden. Maar als je eenmaal bent verbonden dan zit je ook meteen wel goed.
Ook kunnen we deze vraag anders opvatten; hoe lang gaat een draadloze koptelefoon mee op een volle accu?
Een draadloze koptelefoon heeft een accu die gemiddeld 27 uur achtereenvolgend mee gaat. Dit is een gemiddelde; sommige modellen zullen langer meegaan en sommige modellen zullen veel korter meegaan. Wederom komt dit gedeeltelijk weer terug op de prijs/kwaliteit van de koptelefoon.
Wat dit inhoudt is dat de gemiddelde koptelefoon ongeveer 27 uur aan kan staan zonder opgeladen te hoeven worden. Natuurlijk loopt dit weer ver uiteen, waarbij goedkopere modellen vaak maar rond de 10 uur mee gaan.
Omdat koptelefoons relatief kort meegaan op een volle batterij is het aan te raden hem altijd op te laden als je ze niet gebruikt. Je wil bijvoorbeeld niet tijdens een lange vlucht opeens met een lege batterij zitten.
Waarom Stopt Een Koptelefoon Met Werken?
De meest voorkomende oorzaak van een kapotte koptelefoon is een kapotte audio jack. Deze kan door de jaren heen een beetje buigen waardoor een kant van de koptelefoon bijvoorbeeld stopt met werken. Ook kan hier een hoop stof ophopen wat kan zorgen voor een ‘disconnect’.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor een koptelefoon wel eens stopt met werken. De meest voorkomende oorzaak heeft vaak te maken met de audio jack. Deze kan na veel gebruik langzaam gaan buigen (zeker als je de koptelefoon wel eens laat vallen of hard het snoertje eruit trekt) en dat kan zorgen voor een disconnect.
Ook kan er stof opbouwen bij de audio jack wat wederom ervoor zorgt dat de connectie niet helemaal vloeiend meer loopt. Dit kan er voor zorgen dat één of beide kanten van de koptelefoon geen geluid meer geeft of dat het geluid erg hapert. Ook kan het voorkomen dat de audio jack niet helemaal goed meer in je telefoon past of er telkens uit schiet.
Overigens kunnen er ook meer gecompliceerde problemen zijn waarbij je niet zo simpel kan aantonen wat de oorzaak is.
Wat Kan Je Doen Als Je Koptelefoon Kapot Gaat?
Als je koptelefoon kapot gaat kan je het best terugvallen op je garantie. Hiermee krijg je of een nieuwe koptelefoon of wordt de oude gerepareerd. Heb je dit niet, dan moet je of een nieuwe kopen of hem zelf proberen te repareren.
Wanneer je koptelefoon kapot gaat kan je het best direct terugvallen op je garantie. Vaak hebben koptelefoons een garantieduur van een jaar, dus alles wat defect gaat binnen dat jaar kan kostenloos gerepareerd worden. Echter heeft niet iedere koptelefoon garantie. Vaak zullen de goede merken of winkels dit wel aanbieden, maar dat is niet altijd het geval.
Heb je dus geen garantie en gaat je koptelefoon toch kapot, dan zijn je opties beperkt. Je kan kiezen om de koptelefoon gewoon te blijven gebruiken (als bijvoorbeeld één kant van de koptelefoon stopt met werken) tot hij helemaal op is, of je kan kiezen om een nieuwe koptelefoon van betere kwaliteit aan te schaffen.
Overigens kan je ook proberen om zelf de koptelefoon te repareren, echter zal dit vaak niet helemaal lukken. Het terugbuigen van de audio jack is nog een relatief makkelijke reparatie en het verwijderen van stof kan ook vrij gemakkelijk gedaan worden.
Zitten de defecten echter ergens anders, dan is het zelf repareren niet echt een optie, tenzij je zelf ervaring hebt op dat gebied. In dat geval kan je dan beter een nieuwe aanschaffen.